• A-
  • A
  • A+

Het varken

 Mannetje    beer
 Vrouwtje   zeug
 Jong   big
 Schofthoogte   100 - 120 cm
 Gewicht   300 kilo
 Draagtijd  115 dagen (3 maanden, 3 weken en 3 dagen)
 Aantal jongen   10 - 14

 

sl varken


Geschiedenis van het varken

Het varken wordt al eeuwen als huisdier gehouden. Vroeger had je zelfs varkenshoeders die met kuddes varkens het bos ingingen om ze daar eikels en ander voedsel te laten eten. In de dorpen en steden liepen vaak varkens los die gevoerd werden met allerlei afvalproducten. De varkens werden ook toen al vooral gehouden voor het vlees.

Tegenwoordig worden varkens vooral gehouden op grote bedrijven in gesloten stallen. Helaas worden veel varkens in kleine stallen vetgemest tot ze groot genoeg zijn om geslacht te worden. Gelukkig zijn er nu ook boeren die hun varkens veel ruimte en stro geven en ze weer lekker buiten laten lopen (net als vroeger). Dit worden scharrelvarkens genoemd.

Voeding 
Het varken is een alleseter en eet zowel plantaardig voedsel, zoals knollen, vruchten, groente en fruit als dierlijk voedsel. In de natuur is een varken (zwijn) de hele dag opzoek naar voedsel. In de varkenshouderij krijgen de varkens ‘biks’, dit zijn ronde bruine brokjes, waarin allerlei voedingsstoffen zitten verwerkt. Dit krijgen ze twee keer per dag te eten. Omdat ze dit binnen een korte tijd op hebben, hebben ze de hele dag weinig te doen en gaan ze zich vervelen. Soms krijgen de varkens stro, daar kunnen ze lekker in wroeten en op kauwen, hierdoor hebben ze wat meer te doen.

Biggetjes

Een varken kan veel biggetjes krijgen. Het gemiddelde aantal biggen is 11-12, maar er zijn ook varkens die wel 16-18 biggen krijgen! Omdat een varken maar 13 of 14 tepels heeft, betekent dit dat er voor een aantal biggen geen melk is. In dat geval kan de boer een paar biggen bij een andere zeug leggen die ook jonge biggen heeft. Dit moet wel binnen vier dagen na de geboorte worden gedaan, anders merkt de zeug dat het niet haar eigen biggen zijn.

De biggen worden geboren na een draagtijd van 115 dagen. De biggen zijn klein als ze geboren worden en daardoor verloopt de bevalling vaak erg snel. Vrijwel direct na de geboorte gaan de biggen opzoek naar de tepel. In de eerste dagen ‘vechten’ de biggetjes voor een tepel. Ze zullen namelijk de hele zoogperiode hun eigen tepel houden! En de voorste tepels bevatten de meeste melk, dus wil iedere big natuurlijk deze tepel!

De eerste melk wordt biest genoemd en bevat belangrijke afweerstoffen, die meehelpen de big gezond te houden. Deze melk is vaak wat dikker. Als de biggen 4-7 weken uit zijn worden ze gespeend, dit betekent dat ze bij de moeder worden weggehaald en meestal worden ze opgefokt als mestvarken.

Varkens op de kinderboerderij

Op de kinderboerderij hebben wij gekozen voor het kune kune varken. Dit ras komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland en woonde bij de maori's. Het is een ras wat zeer mensgericht is en gek op aandacht en aaien. Zij zijn dan ook enorm op hun plek op de kinderboerderij en begroeten de bezoekers met veel enthousiasme. 

Laatste nieuws