• A-
  • A
  • A+

Het schaap

 Mannetje   ram
 Vrouwtje  ooi
 Jong  lam
 Gewicht  60 - 80 kilo
 Hoogte  70 - 80 cm
 Draagtijd  5 maanden min 5 dagen
 Aantal jongen  gemiddeld 2
 Levensduur  10 -15 jaar

 

sl schaap

 

Geschiedenis van het schaap 

Samen met de geit was het schaap de eerste herkauwer die door de mens gehouden werd als huisdier. Dit is duizenden jaren geleden al gebeurd. Het schaap moet er ongeveer uitgezien hebben als het huidige Drentse heideschaap. Uit dit ras zijn in de loop van de jaren andere schapenrassen ontstaan. Het schaap werd gehouden voor de begrazing, voor de wol en het vlees. 

Huisvesting

Schapen zijn echte kuddedieren. Ze moeten daarom niet alleen gehouden worden. Het liefst leven ze in een kudde. Ze houden elkaar in de kudde goed in de gaten. Als er een schaap gevaar ziet en begint te rennen, zullen de andere schapen hem volgen. Ze houden ook steeds contact met elkaar door naar elkaar te blaten. Een schaap kan het hele jaar door buiten gehouden worden. In de winter moet hij wel bijgevoerd worden met hooi. Er is dan niet meer genoeg gras.

Voeding

In de zomer grazen de schapen de hele dag. Als de schapen lammetjes hebben of drachtig (zwanger) zijn, dan krijgen ze hierbij ook nog brokjes. Hier zit extra energie in voor het schaap. In de winter eten de schapen veel hooi. Dit is gedroogd gras. Buiten staat er geen gras meer, dus is er gras gedroogd voor de winter. Hooi is heel belangrijk voor de spijsvertering van het schaap.

Verzorging

Elk jaar wordt de vacht van het schaap geschoren, dit gebeurt meestal in mei. Dit wordt gedaan door een schaapscheerder. Hij scheert de vacht van het schaap er netjes af, zodat hij het niet te warm krijgt in de zomer.  

Schapen op de kinderboerderij

Op de kinderboerderij worden 3 rassen gehouden: de Herdwick, de Ouessant en het Nederlandse bonte schaap.

De Herdwick is een niet al te groot schapenras en heeft een opvallend rustig en vriendelijk karakter. Ze hebben een witte kop, stevige poten, een stugge grijze wol en een hoge aaibaarheidsfactor. De Herdwick komt oorspronkelijk uit het Engelse Lake District, een ruig gebied waar het schaap zich thuis voelt. Ze zijn erg honkvast, weer of geen weer: de herdwick blijft het liefst in de wei.

De Ouessant is het kleinste schapenras. Ze worden niet hoger dan 45 centimeter en wegen maximaal 20 kilogram. Het Ouessantschaap is genoemd naar het eiland Ouessant dat voor de kust van Bretagne ligt, gezien het barre klimaat daar (weinig of geen bomen en dus beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden heeft het Ouessantschaap niet veel nodig.

Het Nederlands bonte schaap is zoals de naam van het ras al zegt, een bont (gevlekt) schaap uit Nederland. Ze hebben het dan ook prima naar hun in de Nederlandse weides. Dit schaap staat bekend om zijn rustige karakter.

Laatste nieuws