• A-
  • A
  • A+

Het konijn

 Mannetje  rammelaar
 Vrouwtje  voedster
 Jong  lamprei
 Gewicht  1 tot 7 kilo (afhankelijk van het ras)
 Draagtijd  31 dagen
 Aantal jongen  4-8 jongen
 Levensduur  5 tot 7 jaar

 

sl konijn

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een konijn géén knaagdier! Het konijn is namelijk een haasachtige. Deze groep dieren hebben achter hun ‘gewone’ snijtanden nog twee kleine tandjes. Deze standjes noemen we stifttandjes. Knaagdieren hebben deze tandjes niet. Het konijn leeft in het wild in groepen. Vaak wordt een konijn alleen gehouden. Dit is niet goed, omdat hij of zij dan erg eenzaam wordt. Als je twee konijnen bij elkaar wilt houden, kun je het beste een voedster en een gecastreerde ram of twee voedsters (vrouwtjes) kiezen. Twee rammen (mannetjes) gaan vaak vechten. 

Huisvesting 

Het konijn kun je binnen of buiten houden. Er zijn verschillende hokken. Het hok met voldoende ruim zijn en bij voorkeur voorzien van een grote ren. Ook moet het hok hoog genoeg zijn ; een konijn moet rechtop in z'n hok kunnen staan. Standaard hokken die je in de dierenwinkel of bij het tuincentrum kunt kopen zijn eigenlijk altijd te klein. Op de bodem van het hok leg je zaagsel. Dat neemt water en urine op, dus het hok blijft dan mooi droog. Er bovenop leg je een laag stro, hier kan het konijn zich lekker in nestelen. 

Het hok moet je 1 tot 2 keer per week schoonmaken. Soms zelfs iets vaker, als je konijn veel rommel maakt of als je meer konijnen bij elkaar houdt. Bij het schoonmaken zet je eerst de konijnen op een veilige plaats. Daarna haal je het hele hok leeg. Bij een plastic hok maak je de bodem goed schoon met water. Een houten hok kun je uitvegen met stoffer en blik. Als het hok helemaal schoon is, doe je er vers zaagsel en stro in. Daarna vul je de voerbak opnieuw en doe je schoon water in het flesje. Dan kunnen de konijnen er weer in!

Voeding

Een konijn in het wild eet alleen planten. Het is voor ons moeilijk om elke dag de planten te plukken die het konijn nodig heeft, daarom worden er in de winkel kant-en-klare brokjes verkocht. Er worden twee soorten brokjes verkocht; gemengde brokjes en volledig konijnenvoer. In gemengd voer zitten granen, stukjes gedroogde wortel en allerlei andere dingetjes die het konijn lekker vindt. In brokjesvoer zitten alle stoffen die het konijn nodig heeft. Het ziet er wel minder lekker uit, maar er zit alles in wat het konijn nodig heeft. 

Ook moet het konijn elke dag een flinke pluk hooi hebben, dit heeft hij nodig voor een goede darmwerking. Het konijn heeft ook elke dag vers water nodig. Je kunt een bakje neerzetten, maar het beste is een drinkflesje te gebruiken. Hiermee wordt het water niet vies, kan het konijn er niet in gaan zitten (of omgooien!) en kan het konijn niet knoeien. Ook kun je een konijn als extraatje wat groenten zoals appel, wortel of kool geven.

Verzorging

Eet konijn is een populair huisdier, omdat de verzorging erg eenvoudig is. Je kan het dier lekker knuffelen en het kost niet veel geld om een konijn te verzorgen. Bij een konijn moeten elke 6 tot 8 weken zijn nagels geknipt worden. Dit kan je zelf doen. Als je niet goed weet hoe het moet, ga dan naar de dierenarts en laat deze het voordoen. Als je dan goed oplet, dan kun je het de volgende keer zelf doen!


Konijnen op de kinderboerderij 

Er wonen verschillende konijnen op de kinderboerderij. De Franse Hangoren lopen in een grote groep in een eigen weide rond. De andere konijnen wonen op een ''konijnenplein''. Bij alle konijnen kan je naar binnen en kun je ze aaien maar ze mogen nooit opgetild worden! Een deel van de weide en het plein is alleen toegankelijk voor de konijnen. Hier kunnen ze zich terugtrekken als ze even rustig in het zonnetje willen liggen. Als je niet achter ze aanrent en ze rustig behandeld, zul je zien dat ze vanzelf naar je toe komen!

Laatste nieuws