• A-
  • A
  • A+

De koe

 Mannetje  stier 
 Vrouwtje  koe
 Jong  kalf
 Schofthoogte  130 - 160 
 Gewicht   600 tot 800 kilo
 Draagtijd   9 maanden
 Aantal jongen  1
 Levensduur  Een koe kan 20 jaar oud worden

 

sl koe

 

De koe

Koeien zijn kuddedieren. Ze hebben er een hekel aan om alleen te zijn. Binnen de kudde is er een sterke rangorde. De wijste en sterkste koe is de baas. Als een koe niet tevreden is met haar plaats in de rangorde, gaat ze strijden om een hogere positie. Dat doen ze door met de koppen tegen elkaar te stoten. De koe die de ander wegduwt, is hoger in de rangorde. 

Huisvesting

In de zomer staan de meeste koeien buiten in het weiland. Ze zijn de hele dag aan het grazen. Vaak gaan ze 's nachts naar binnen om gemolken te worden. De volgende dag gaan ze weer naar buiten. In de winter staan de koeien op stal. Er groeit niet meer genoeg gras op het weiland om de hele dag van te grazen. De koeien staan met zijn allen in een grote stal. In de stal zijn ligboxen waar ze kunnen gaan liggen. Meestal kunnen ze gewoon rondlopen in de stal. Melkkoeien worden twee keer per dag gemolken.

Voeding

De koe is de hele dag aan het eten. Wist je dat een koe 24.000 happen gras per dag eet en herkauwt? Dat zijn wel 1000 happen per uur! Probeer dat maar eens na te doen. De koe kan dit doen, omdat ze niet meteen op het gras kauwt. De koe is een herkauwer. Ze slikt eerst het gras door zonder te kauwen. Later gaat ze lekker liggen om op het gras te kauwen. Let daar maar eens op als je koeien in het weiland ziet liggen. In de winter krijgen koeien hooi te eten. Dat is gedroogd gras. Ook krijgen ze vaak nog elke dag brokjes. Hierdoor geeft de koe meer melk. Verder drinkt de koe elke dag veel water, soms wel 100 liter per dag!

Het oormerk

Is het je weleens opgevallen dat de koe een gele flap in haar oren heeft? Dat is een oormerk. Het oormerk is een soort paspoort van de koe. Hierin staat wanneer en waar ze geboren is, wie haar ouders zijn en welke boer haar baas is. Aangezien een koe geen broekzak heeft, zit het paspoort in de vorm van een geel plastic kaartje in haar oor: een oormerk. Op het oormerk staat het 'paspoortnummer' en in de computer van de boer staan de persoonlijke gegevens van de koe. Voor de zekerheid heeft ze twee oormerken. Als ze er eentje verliest, heeft ze altijd nog een reserve. De oormerken zijn heel belangrijk. Als de koe een (erfelijke) ziekte heeft, kan haar hele familie opgespoord worden. Zo kan voorkomen worden dat de ziekte zich blijft verspreiden.

Koeien op de kinderboerderij

Op de kinderboerderij wonen 2 koeien. Herken jij ze op de kinderboerderij?

Loes
is een kruising tussen een Holstein Frisian en een Belgisch Blauw.  Loes is afkomstig van een veehouderij in de omgeving. 

Pleun is een Jersey. Dit is een makkelijke koe in de omgang en komt in Nederland steeds vaker voor vanwege het hogere gehalte aan vet en eiwit in de melk.

Laatste nieuws