• A-
  • A
  • A+

De cavia

 Mannetje  beer 
 Vrouwtje  zeug
 Jong  jong
 Gewicht  700 - 1000 gram
 Draagtijd  64 dagen
 Aantal jongen  2-4
 Levensduur  4 tot 5 jaar

 

sl cavia

 

De cavia is een heel leuk knaagdiertje dat grappige geluiden kan maken. De cavia komt uit Zuid-Amerika. Daar werden ze vroeger gehouden voor het vlees. Zelfs nu worden ze nog wel eens gegeten.

Net als het konijn leeft een cavia in het wild in groepen. Het is daarom dus veel beter om twee of meer cavia’s te houden. Zo houden ze elkaar gezelschap. Daarnaast is het altijd goed ze veel op te pakken en te aaien. Daardoor leren ze jou kennen en worden ze rustig. Als je twee of meer cavia’s bij elkaar wilt houden, kun je zeugjes (vrouwtjes) of beertjes (mannetjes) bij elkaar zetten. Als je ervoor kiest om twee beertjes bij elkaar te houden, moeten ze wel vanaf jongs af aan samen zitten. Anders gaan ze vaak vechten, in dat geval kun je kiezen voor castratie. Na de castratie kan een beer ook samen met een zeugje gehouden worden. 

Huisvesting

De cavia kun je buiten of binnen houden, maar in de winter moeten ze naar binnen. Ze komen uit een warm land en kunnen niet goed tegen de kou. Een cavia houdt ervan zich te verstoppen. Daarom is het leuk een klein houten huisje in de kooi te zetten. Aan het hout kunnen ze knagen en in het huisje kunnen ze zich verstoppen. Op de bodem van het caviahok leg je zaagsel . Stro kun je beter niet gebruiken voor de cavia. Dit kan in zijn oog prikken. Zaagsel neemt de plas van de cavia op, zodat het hok mooi droog blijft. Hoe meer cavia’s je hebt, hoe vaker je het hok moet schoonmaken. Als je twee cavia’s hebt, moet je het hok 1 tot 2 keer per week schoonmaken.

Voeding 

Er is  voor cavia’s compleet voer te koop in de winkel. Bij cavia’s is het erg belangrijk dat je erop let dat er vitamine C in het eten zit. Sommige caviavoeders hebben dit niet. Je moet er dan voor zorgen dat je de cavia elke dag een vitamine C tabletje in het water geeft. Ook kun je ze elke dag andijvie, witlof of een halve paprika geven, hierin zit veel vitamine C. 

Ook heeft een cavia hooi nodig. Dat is belangrijk voor zijn gezondheid. Verse groenten en fruit vinden cavia’s erg lekker, net als een stukje droog brood of vers geplukt gras uit de tuin. Je zult merken dat als je vaak groenten uit de koelkast haalt en aan de cavia geeft, dat hij al hard begint te piepen als hij de koelkast open hoort gaan. Zo lekker vindt hij groente! De cavia heeft elke dag vers water nodig. Als je dit in een drinkflesje doet, blijft het water schoon en kan de cavia het niet morsen of omgooien.

Verzorging

Cavia’s maken geluidjes. Als ze piepen, betekent dit dat ze contact zoeken. Dit kan zijn met andere cavia’s, of met hun verzorger. Ze willen dan geaaid worden, begroeten je of willen eten. Ook kunnen ze ‘brommen’ of bibberen. Je doet dan iets wat ze niet leuk vinden, zoals tegen de haren in aaien. Als je je cavia’s een tijdje kent, naar ze kijkt, met ze speelt en op ze let, leer je hun taal vanzelf begrijpen. De nageltjes van de cavia moeten geknipt worden als ze te lang zijn. Dit kun je zelf doen, maar ook door de dierenarts laten doen. Als je een cavia hebt met lang haar moet je hem elke dag borstelen, anders krijgt hij klitten in zijn vacht.

Cavia's op de kinderboerderij 

Op de kinderboerderij wonen veel cavia's.  De cavia's hebben een caviaverblijf buiten. 's Zomers kan hier een grote groep cavia's met elkaar buiten leven. Voor de nacht en slecht weer is er een nachthok. In dit verblijf kun je goed het gedrag van de cavia's zien en zelf vinden ze het erg prettig om in een groep bij elkaar te wonen. Ook is er af en toe een knuffelhoek. Deze cavia's mogen dan alleen worden opgepakt als er een medewerker van de kinderboerderij in de knuffelhoek aanwezig is. Dit om te voorkomen dat de dieren per ongeluk vallen of verkeerd vatgehouden worden.  

Laatste nieuws